Bemutatkozás

A szervezet tevékenysége, eddigi eredményeinek bemutatása:

Egyesületünk 1994-ben alakult, mint a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) Nagylengyeli Szervezete Zalaegerszegen és környékén élő kutyatenyésztők és kutyatartók társaságából százhetvenhárom fővel. Célunk az egyesület tagjainak érdekképviselete, az ember és a természet kapcsolatának erősítése, a környezet és a természet védelmének aktív segítése, különös tekintettel az állatvédelmi törvényben foglaltakra, a kultúrált kutyatartás szabályainak széles körben való elterjesztése. A tenyésztői szervezetek és a kynológiai csúcsszervezet által szervezett rendezvények lebonyolítása, kynológiai tanfolyamok, előadások szervezése, kynológiai tárgyú könyvek és folyóiratok kiadása, a kynológiával kapcsolatos sport, és szabadidő tevékenység elősegítése, szervezése, koordinálása és támogatása, kynológiai jellegű nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kynológiai kulturális tevékenység, kynológiai szakértői tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, állategészségügyi tevékenység, állatvédő szervezetek támogatása. Alakulásunk évében pályázati kérelmet adtunk be a MEOE-hoz a következő évre Nemzeti kiállítás rendezésére. Pályázatunk olyan sikeres volt, hogy újonnan alakult szervezet ellenére megkaptuk a rendezés jogát. Rendezvényünkön, melyet Rádiházán tartottunk, akkor több, mit ezerkétszáz hazai és külföldi kutya vett részt. Első sikerünk után több kiállítást, versenyt, tenyészszemlét, kotorékversenyt rendeztünk Körmenden, Katafán, Bakon. Zalaegerszegen 2006-ban szerveztünk először nemzeti CAC kutyakiállítást a Gébárti tó mellett.

Az ideális környezet és a szervezésünk jó voltából ismét jogot kaptunk 2008, 2009 és 2012 évben.

A 2012 évi jogszabályi változások miatt 2013-ban újabb változás történt életünkben, önálló egyesületté kellett alakulnunk.

Így 2013. januárjában megalakult a Zala Megyei Kynológiai Egyesület, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) Nagylengyeli Szervezete tagjaiból. Jelenlegi aktív tagjaink száma ötvenhárom fő. Még ez év május 26-ra felkérték egyesületünket, hogy a sikerekre való tekintettel közös rendezvényt tartsunk a Lendvai (SLO) Ebtenyésztők Egyesületével.

2014. májusában rendezhettük meg a hatodik nemzeti kiállításunkat, ezzel a szervezetünk rekordot ért el az ebtenyésztők magyarországi egyesületei között, mivel ennyi nemzeti kiállítási jogot más nem kapott. 15 éve minden évben a zala megyei vadászati évadnyitón fajta bemutatót illetve szépségversenyt tartunk vadászkutyák számára. Természetesen ezen eredményeket a rengeteg önkéntes segítsége nélkül nem érhettük volna el.

Szorosan együttműködünk a megyei rendőrséggel, szakhatóságokkal, és a többi állatvédő egyesülettel az állatok védelme érdekében.

Letölthető dokumentumok